Waar een Will is is een weg!

We leven in bijzondere tijden. Een pandemie die over de hele wereld raast, een toename aan werkeloosheid en een sterke vermindering aan sociale contacten daarboven op. 2020 – 2021 heeft een behoorlijke klap uitgedeeld aan iedereen. Er is wereldwijd een overeenstemming dat de coronacrisis een sterk negatieve effect heeft op niet alleen de mentale gezondheid, maar ook op de fysieke gezondheid.1

Er is aantoonbaar bewijs dat geestelijke gezondheid en fysieke gezondheid sterk met elkaar verbonden zijn. In 2012 is er een onderzoek gedaan naar de relatie tussen deze twee gezondheidsaspecten.2 Uit het onderzoek bleek dat fysieke activiteit, laten we dit voor het gemak gewoon sporten noemen, een belangrijke rol speelt in het verminderen van milde tot matige psychische aandoeningen. Mocht je iemand kennen die lijdt aan depressie of mocht je hier zelf aan lijden, dan weet je als geen ander hoe moeilijk het kan zijn om iemand in deze toestand tot bewegen te brengen. Echter is er voldoende bewijs dat sporten depressieve symptomen sterk kan verminderen. Ongeruste gevoelens en paniekstoornissen verbeteren bij regelmatig sporten.

Daarnaast heeft sporten een ontstekingsremmend effect en een stabiliserend effect op mensen met een stemmingsstoornis. 3  De endorfine en serotoninehypothese kan hier een verklaring voor geven. 4

Gezien al deze voordelen die sporten met zich mee brengt, zouden we een doorn in onze eigen voeten zijn als we niet van onze bank of ons bed springen om te gaan bewegen. Nodig een vriend uit en ga samen “op anderhalve meter afstand” gezellig buitensporten. Of meld je aan voor een gratis proefsessie of en krijg wat handige oefeningen. Doe iets!! Je algehele gezondheid heeft dat nodig van je, gun jezelf dat. Because you’re worth it! En ook al zit je niet in een l’oréal paris commercial, je bent nog steeds een prachtig wezen die het verdient om goed onderhouden worden. Een sterk lichaam heeft een sterke geest nodig: hoe sterker het lichaam, des te sterker de geest!

1. Fiorillo A, Gorwood P. The consequences of the COVID-19 pandemic on mental health and implications for clinical practice. European Psychiatry [Internet]. ed 2020 [geciteerd 15 maart 2021];63(1).

2. Paluska SA, Schwenk TL. Physical Activity and Mental Health. Sports Med. 1 maart 2000;29(3):167–80.

3. Mikkelsen K, Stojanovska L, Polenakovic M, Bosevski M, Apostolopoulos V. Exercise and mental health. Maturitas. december 2017;106:48–56.

4. Delgado PL. Depression: the case for a monoamine deficiency. J Clin Psychiatry. 2000;61 Suppl 6:7–11.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *